Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ


Αν σας αρέσει η φύση, οι εκδρομές και είσαστε και feet τύπος, τότε ένα hobby που ενδείκνυται για εσάς είναι η πεζοπορία.

Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britanica η πεζοπορία είναι μια φυσική δραστηριότητα που χρησιμοποιεί το περπάτημα ως μέσο, με σκοπό την ψυχαγωγία, την εκγύμναση και την βελτίωση της φυσικής κατάστασης του ανθρώπου



Από τον ορισμό αυτό προκύπτουν και τα οφέλη που είναι η χαλάρωση, αλήθεια πολλές φορές που περπατάμε ανέμελα ή αθλούμαστε δεν νοιώθουμε το κεφάλι μας να αδειάζει από τα καθημερινά προβλήματα?

Η βελτίωση του καρδιαγγειακού μας συστήματος και της φυσικής μας κατάστασης. Οι γιατροί λένε πως το περπάτημα, πέρα από το κάψιμο λίπους κάνει καλό και στο κυκλοφορικό ακόμα και αν αυτό διαρκεί μισή μόνο ώρα!

Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνουν ορισμένοι ορειβατικοί σύλλογοι « η πεζοπορία διακρίνεται  σε απλή και ορεινή. Στην πρώτη κατηγορία, η ελάχιστη διανυόμενη απόσταση είναι 5 χλμ. (περίπου μια-δύο ώρες) και πραγματοποιείται σε εδάφη με πολύ μικρή κλίση (χωρίς μεγάλη υψομετρική διαφορά) κι ελαφρύ εξοπλισμό. Στη δεύτερη κατηγορία, η απόσταση των 15- 20 χλμ. και οι 5-8 ώρες πορείας αποτελούν τον κανόνα.»
Προσωπικά όσο αφορά τον ορισμό αυτό διαφωνώ με τα 5 χμ γιατί το βρίσκω κάπως απόλυτο



Αν και η λέξη πεζοπορία στο μυαλό των περισσότερων σημαίνει περπάτημα σε βουνά και λαγκάδια για ώρες εν τούτοις πεζοπορία σημαίνει εξίσου και ένας μεσημεριανός περίπατος σε ένα άλσος, παραλία ή δάσος.

                                       ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΑΜΕ

Πρέπει να σας πω πως σαν δραστηριότητα η πεζοπορία είναι κάτι που δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό και τρομερές γνώσεις. Καλό  είναι βέβαια για δική μας ασφάλεια να ακολουθήσουμε τα παρακάτω.

1)Να επισκεφτούμε έναν παθολόγο ή τον οικογενειακό μας ιατρό  ώστε να κρίνει αν μπορούμε να κάνουμε το hobby αυτό.

2)Αν πρόκειται να πάμε σε έρημες περιοχές όπως βουνά, δάση κλπ είναι καλό να είμαστε με 2 ή περισσότερα άτομα και ακόμα καλύτερα με οργανωμένους συλλόγους. Σε ενδεχόμενο ατυχήματος από τα 3 άτομα ο ένας θα παράσχει τις πρώτες βοήθείες ενώ το άλλο άτομο θα φωνάξει βοήθεια. Επίσης απαραίτητα κάποιος από την παρέα πρέπει να γνωρίζει την περιοχή και όλα τα κατατόπια καλά!

3)Πάντα μαζί κινητό τηλέφωνο.

4)Δεν πρέπει ποτέ να υπερεκτιμάτε τις δυνατότητές σας. Βαδίζετε στην ένταση που μπορείτε για να μη νιώθετε δυσφορία με τα ανάλογα διαλείμματα όταν κρίνετε εσείς απαραίτητο .Πολλοί νέοι στο χόμπι αυτό λόγω ενθουσιασμού ξεκινούν με έντονο ρυθμό και μετά πέφτουν .Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Ο ρυθμός πρέπει να είναι σταθερός! Τώρα σχετικά με το ποιος θα είναι ο ρυθμός αυτός, την απάντηση δεν την έχω αφού εξαρτάται από το έδαφος, την φυσική μας κατάσταση, τον καιρό, το αν είμαστε φορτωμένοι ή όχι και διάφορους άλλους παράγοντες.

 

5)Νεράκι να πίνετε συχνά .Μη πάθετε και καμία αφυδάτωση!

 

6)Φοράτε κάτι άνετο και ασφαλές. Αθλητικά παπούτσια και φόρμα είναι μια χαρά για νορμάλ περιοχές (για ιδιαίτερες διαδρομές δες το 9)

 

7)Τρώτε ισορροπημένα και τις ημέρες που δεν κάνετε πεζοπορία κάνετε γυμναστική τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Η γυμναστική να περιλαμβάνει βάρη και διατάσεις.

 

8)Πριν κάνετε ορειβασία .ενημερώνετε δικούς σας ανθρώπους για το πού πρόκειται να πάτε και αν είναι δυνατό τους προμηθεύετε χάρτες της διαδρομής.

 

9)Για ιδιαίτερες διαδρομές, προμηθεύεστε χάρτες, φακό και εξειδικευμένο εξοπλισμό που θα σας υποδείξει ανάλογα με τις συνθήκες κάποιος υπεύθυνος στο συγκεκριμένο hobby.

 

10)Αν έχετε camera και φωτογραφική μη τη ξεχάσετε σπίτι. Κρίμα είναι να μην αποθανατίσετε τέτοιες εικόνες!!!!

 

 

                                   Καλή περιπλάνηση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Χρήσιμοι σύνδεσμοι             www.pezoporia.gr

                                           www.visitgreece.gr

πεζοπορία στην Πάρνηθα   http://www.parnitha-np.gr/oreivasia.htm

                                            www.routes.gr

 πεζοπορία στην Κρήτη    www.explorecrete.gr

                                           



Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε κλικ εδώ για επιστροφή στην αρχική σελιδα

 

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΟ SOCIAL NETWORK ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ!

Πολλοί άνθρωποι στον ελεύθερό τους χρόνο ασχολούνται με τα pet τους,αυτά μπορεί να είναι σκυλάκια,γατάκια,πτηνά,ψάρια,χαμστεράκια και άλλα..μέχρι τώρα αναφέραμε για ψάρια..εν καιρώ θα μιλήσουμε και για τα άλλα κατοικίδια!

Έπεσε στην αντίληψή μου ένα νέο social network για κατοικίδια το οποίο είναι Ελληνική προσπάθεια.Μέχρι στιγμής αριθμεί μερικές χιλιάδες μέλη..εκεί θα βρείτε ενδιαφέροντα άρθρα για τους μικρούς μας φίλους γραμμένα από ειδικούς, να δικτυωθείτε με άλλους φιλόζωους, να βρείτε πολλές ενδιαφέρουσες αγγελίες, φιλοζωικούς συλλόγους και κτηνιατρεία  και να μοιραστείτε φωτογραφίες των μικρών μας φίλων!Λέγεται Webpet.gr  και μπορείτε να εγγραφείτε εδω

Η Webpet.gr επίσης έχει και την προσφορά της ημέρας για τους μικρούς μας φίλους!

Ελπίζω να μην κολλήσει το ζωάκι σας με το δικό του facebook και να μην κάνει κακές συναναστροφές!

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε κλικ εδώ για επιστροφή στην αρχική σελιδα

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ

Ας δούμε μερικά ενυδρεία για να πάρουμε καμία ιδέα!και να κάνουμε και λίγα σχόλια

                                                                    ΕΝΥΔΡΕΙΟ 1
Εδώ βλέπουμε ένα ενυδρείο 60 λίτρων περίπου.Ψάρια διακρίνω ένα blackmoore χρυσόψαρο,αγγελόψαρο,,ξιφοφόρους,γκάπυ, μόλλυ και μερικά tetra.Tα ψάρια αυτά είναι ασύμβατα μεταξύ τους τα περισσότερα και ο φίλος μας θα έχει πρόβλημα στο μέλλον.Τα πλαστικά λουλούδια και το ναυάγιο είναι αντιαισθητικά κατά τη γνώμη μου.Αν και είναι ωραία εικόνα στα μάτια ενός άσχετου με το hobby δεν παύει να είναι ενυδρείο σαλάτα..οπότε βλέπουμε ένα παράδειγμα προς αποφυγη!

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 2

Eδώ βλέπουμε ένα ενυδρείο περίπου ίδιου μεγέθους με αληθινά φυτά και ζωωτόκα ψάρια! δεν είναι πολύ όμορφο?

 EΝΥΔΡΕΙΟ 3


Ενυδρείο με δίσκους..ίσως τους βασιλιάδες των ψαριών γλυκού νερού!απολαύστε το!
Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε κλικ εδώ για επιστροφή στην αρχική σελιδα

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΕΝΥΔΡΕΙΑ (ΜΕΡΟΣ Β')



Για να μην έχουμε προβλήματα μελλοντικά με το ενυδρείο μας όπως ατυχήματα. αρρώστιες ψαριών και άλλα είναι σημαντικό κατά την επιλογή του μέρους που θα στήσουμε το ενυδρείο μας να προσέξουμε τα παρακάτω.

1)     Να είναι μακριά από σημεία που μπορεί να παρασυρθεί κατά λάθος από κάποιον άνθρωπο και να έχουμε ατύχημα.

2)      Να μην το βλέπει ο ήλιος. Γιατί αυτό θα έχει κακές συνέπειες για τα ψάρια μας (υπερβολική αύξηση της θερμοκρασία) και θα δημιουργηθούν και άλγες (γλίτσες στα τζάμια).


3)     Να μην είναι δίπλα σε καλοριφέρ, τζάκια και άλλες πηγές θέρμανσης ή και ψύξης .

4)     Να είναι σε σημείο που να μας επιτρέπει να κάνουμε εύκολα τις εργασίες συντήρησής του.

5)Στο συγκεκριμένο σημείο το δάπεδο να είναι επίπεδο και γερό. Αν δεν είμαστε σίγουροι γι αυτό. Πρέπει να συμβουλευτούμε Μηχανικό ή να αναθεωρήσουμε.



Αφού επιλέξαμε το σημείο που θα τοποθετήσουμε το ενυδρείο μας. τοποθετούμε πρώτα την βάση. Αν και τα περισσότερα ενυδρεία του εμπορείου έχουν στον πάτο τους προστατευτικό ειδικό πλαστικό πλαίσιο βάσης ,οπότε τα τοποθετούμε ως έχουν στη βάση τους .αν διαπιστώσουμε πως το προστατευτικό αυτό δεν υπάρχει, τότε είναι απαραίτητο να προμηθευτούμε εμείς αφρολέξ 1,5 με 3cm πάχους ή άλλο κατάλληλο ελαστικό υλικό για να μεσολαβεί  μεταξύ ενυδρείου και βάσης. Αν δεν το κάνουμε αυτό. κινδυνεύει λόγω των ισχυρών δυνάμεων που θα ασκούνται όταν γεμίσει το ενυδρείο να ραγίσει και να πλημμυρίσουμε με νερά και ψάρια. Οπότε προσοχή!

Στη συνέχεια με ένα καθαρό και χωρίς απορρυπαντικό χαρτί κουζίνας ,καθαρίζουμε εσωτερικά το ενυδρείο μας από τυχών σκόνες.
Αν αποφασίσουμε να φυτέψουμε φυτά αυξημένων απαιτήσεων, είναι απαραίτητο να προσθέσουμε υπόστρωμα. Αυτό περιέχει πολύτιμα συστατικά για τα φυτά μας. Αν πάλι τα φυτά μας είναι χαμηλών απαιτήσεων το υπόστρωμα είναι περιττό.
Το προσθέτουμε σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή.

Με ένα φτυαράκι ή κούπα προσθέτουμε προσεκτικά το χαλίκι ή άμμο την οποία την έχουμε ξεπλύνει πρώτα.6cm ύψος περίπου είναι καλό.

Στη συνέχεια  προσθέτουμε νερό περίπου 10 πόντους ύψος και τοποθετούμε τις πέτρες και τις ρίζες. Τα φυτά αφού τα έχουμε προσεκτικά αφαιρέσει από τα γλαστράκια τους και έχουμε καθαρίσει και τις ρίζες τους από τον υαλοβάμβακα τα φυτεύουμε με προσοχή και κοιτάμε αυτά που ψηλώνουν πολύ να τα βάζουμε για background (πίσω μέρος) και τα κοντούλικα μπροστά.

Έφτασε η στιγμή να βάλουμε τον εξοπλισμό.
Επιλέγουμε τον θερμοστάτη να είναι κοντά στο φίλτρο για να ζεσταίνει πιο αποτελεσματικά το νερό. Επίσης το φίλτρο να είναι σε σημείο που να ανακατεύει την επιφάνεια του νερού ώστε να οξυγονώνεται και να έχουμε καλή ροή  όσο γίνεται σε ολόκληρο το ενυδρείο. Αφού κάνουμε αυτά .συμπληρώνουμε με νερό το ενυδρείο μας και το  θέτουμε σε λειτουργία βάζοντας στην πρίζα τον εξοπλισμό.  Καλή αρχή!


ΕΠΙΛΟΓΗ ΨΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΤΩΝ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ

Στο εμπόριο υπάρχουν εκατοντάδες φυτά και ψάρια, το καθένα από αυτά έχει την ιδιαίτερη ομορφιά του, διαφορετικές απαιτήσεις ως προς τη λίπανση ,τον φωτισμό και την προσθήκη ή όχι συσκευής CO 2 για τα φυτά και της οξύτητας του νερού, το μέγεθος του ενυδρείου και της θερμοκρασίας. Όπως καταλαβαίνεται ένα τόσο μεγάλο θέμα δεν καλύπτεται μέσα σε μία δημοσίευση blog  απαιτείται ψάξιμο από μεριά σας στις πηγές που αναφέρω στο τέλός του άρθρου, διάβασμα, καλό είναι να γραφτείτε και σε κάποιο forum και να ρωτήσετε ότι θέλετε..
Ενδεικτικά, θα σας αναφέρω κάποια<<εύκολα>> ψάρια και φυτά για να πάρετε μία ιδέα χωρίς αυτό να σημαίνει πώς δεν υπάρχουν και άλλοι συνδυασμοί και είδη..

    ΨΑΡΙΑ

Χρυσόψαρα (για ενυδρεία πάνω από 50 λίτρα και με 1 ψάρι ανά 30 λίτρα περίπου τα κοινά χρυσόψαρα δεν χρειάζονται θερμοστάτη, δεν πρέπει να ζουν με άλλα τροπικά είδη)

Μονομάχος (betta splendens) τροπικό ψάρι. για ενυδρεία από 10 λίτρα και πάνω. Καλό είναι να διατηρείται μόνο του.

Ζωοτόκα(γεννούν μικρά και όχι αυγά) όπως (ξιφοφόρους) Xiphophorus helleri,guppy,molly.
Πολλά είδη από Τetra. και άλλα
  ΦΥΤΑ
Όλες οι κρυπτοκορίνες, Echinodorus amazonicus (amazon sword), E. major, E. Bleheri, όλες οι ανουμπίες ,java moss,java ferm,
Ceratophyllum demersum  και άλλα .για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε το http://www.tropica.com/default.asp.





                                   ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ

Πολλοί χομπίστες με το που στήνουν το ενυδρείο τους. τοποθετούν αμέσως ψάρια. Κάτι τέτοιο είναι λάθος γιατί στο ενυδρείο μας δεν έχουν αναπτυχθεί ωφέλιμα βακτηρίδια τα οποία να εξουδετερώνουν την αμμωνία και τις άλλες βλαβερές ουσίες που παράγουν τα ψάρια με αποτέλεσμα να υποφέρουν από τις τοξικές αυτές ουσίες και τις πιο πολλές φορές να πεθαίνουν. Για να είναι έτοιμο το ενυδρείο μας να δεχτεί ψάρια, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία που λέγεται κύκλος του αζώτου η <<στρώσιμο>>.

Το στρώσιμο γίνεται με 3 κυρίως τρόπους.

1)με μπόλι δηλαδή με στύψιμο του σφουγγαριού του φίλτρου από στρωμένο ενυδρείο στο φίλτρο του νέου ενυδρείου .Είναι η πιο σύντομη διαδικασία στρωσίματος αλλά προϋποθέτει να υπάρχει άλλο ενυδρείο και να μην έχει και άρρωστα ψάρια.

2)Με αμμωνία. Όπου προσθέτουμε εμείς την αμμωνία και περιμένουμε την δημιουργία των βακτηριδίων. Διαδικασία περίπου 10 ημερών.


3)Με προσθήκη χρυσόψαρου, μέθοδος βάναυση αφού ταλαιπωρείται άδικα το ψάρι και αν επιβιώσει, πράγμα σπάνιο τίθεται το ερώτημα τι θα το κάνουμε. Την συγκεκριμένη μέθοδο δεν σας την προτείνω.

Κατά τη διάρκεια του στρωσίματος καλό είναι να έχουμε την θερμοκρασία στους 30C και να κάνουμε μετρήσεις καθημερινά. Μόνο όταν ΝΗ3/ΝΗ4/ ΝΟ2 = 0 
Προσθέτουμε λίγα ψάρια και τα υπόλοιπα σταδιακά ανά  βδομάδα.
Οποίος ενδιαφέρεται αναλυτικά για τον κύκλο του αζώτου, έχει γίνει επιγραμματική αναφορά για να πάρετε μία ιδέα. μπορεί να κοιτάξει το site του κυρίου Τσάμη (κατά την γνώμη μου η Βίβλος του νέου ενυδρειόφιλου στην διεύθυνση www.tsamisaquarium.gr .Σε αυτή τη διεύθυνση θα βρει και πληροφορίες για πολλά τροπικά ψάρια και φυτά. καθώς  για τα μπονζάι.

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΓΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ.


Αν και σε σχέση με το εξωτερικό το hobby του ενυδρείου δεν είναι τόσο πολύ διαδεδομένο και αυτό αντανακλάται και στα ελληνικά sites.έχω ξεχωρίσει και σας προτείνω τα παρακάτω.
www.tsamisaquariums.gr  (ενημερωτικό site)

www.aquazone.gr (portal και forum ενυδρειακού περιεχομένου)

www.aquatek.gr  (επίσης πολύ καλό portal και forum ενυδρειακού περιεχομένου)

www.goldfish.gr  (portal για χρυσόψαρα κυρίως)


http://cich.forumchti.com/ (forum για κιχλίδες)

Για το τέλος επισυνάπτω ένα πολύ καλό άρθρο για τα τεχνητά βαμμένα και μεταλλαγμένα ψάρια (προς χάριν του κέρδους υπάρχουν και αυτά) είναι της κυρίαςι Ρούλας Γιακοπούλου με τίτλο "Τα ψάρια - τέρατα υποφέρουν2που δημοσιεύτηκε στο Εθνος στις 26/1/2010 το άρθρο θα το βρείτε στην διεύθυνση      http://www.aquarist.gr/news/DyedFish/DyedEthnos.html


">




Καλό διάβασμα και ελπίζω να σας έδωσα μια σφαιρική γνώση για το hobby αυτό! Κάθε παρατήρηΑν σας άρεσε το άρθρο κάντε κλικ εδώ για επιστροφή στην αρχική σελιδαση και κάθε καλοπροαίρετο σχόλιο ευπρόσδεκτο!!

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

To Tραγούδι του Blog

Σαν νέο blog πρέπει να έχουμε ένα τραγούδι να μας αντιπροσωπεύει!δεν μπορούσα πιστεύω να κάνω καλύτερη επιλογή από αυτό!ελπίζω να σας αρέσει!!σας το αφιερώνω!!


Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε κλικ εδώ για επιστροφή στην αρχική σελιδα

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

ΕΝΥΔΡΕΙΑ (ΜΕΡΟΣ Α')


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Πώς θα σας φαινόταν να  φέρνατε ένα κομμάτι της υδάτινης ζωής στο σπίτι σας?
Αν η ιδέα σας ενθουσιάζει , το χόμπι του ενυδρείου είναι για εσάς!!!

Για να ασχοληθεί κανείς με τα ενυδρεία, πρέπει να αγαπά τα ζώα και τη φύση γενικότερα, να έχει υπομονή και υπευθυνότητα. Δεν απαιτεί να γίνεται ιχθυολόγοι ούτε είναι πυρηνικοί φυσικοί! Χρειάζεται βέβαια να γίνουν 3-4 πράγματα σωστά στην αρχή  για να μην χάσουμε τα ψάρια, πράγμα που πολλές φορές απογοητεύει τους νέους χομπίστες και διαμορφώνει την λανθασμένη  πεποίθηση ότι δεν ζουν για καιρό τα ψάρια στα ενυδρεία.. Προσωπικά διατηρώ ψάρια στο ενυδρείο μου για πάνω από 3 χρόνια. Στη συνέχεια θα σας πω ποια  πράγματα πρέπει να γίνουν σωστά.

Σκοπός του χόμπι αυτού είναι να δημιουργήσουμε μέσα στο σπίτι μάς ένα μικρό οικοσύστημα που μπορεί να περιλαμβάνει εκτός από ψάρια , φυτά, σαλιγκάρια, γαρίδες, χαλίκια, άμμο, πέτρες, ρίζες δέντρων κοράλλια… με λίγα λόγια ότι περιλαμβάνει ο βυθός.

Πολλοί βέβαια εκτός από τα παραπάνω βάζουν στα ενυδρεία τους ψεύτικα ναυάγια, άγκυρες, αγγεία, δύτες ,πλαστικά φυτά και άλλα φαιδρά.. αν και στο εξωτερικό πολλοί τα χρησιμοποιούν και τα πουλούν ευρέως και στα ελληνικά pet shop ,θα σας πρότεινα να μην τα αγοράσετε γιατί τα θεωρώ περιττά και αντιαισθητικά.. Βέβαια όταν ήμουν αρχάριος, είχα αγοράσει και εγώ μερικά τα οποία έχουν αφαιρεθεί τώρα!

Οι συνθήκες του μικρού αυτού οικοσυστήματος  και η επιλογή των ζωντανών οργανισμών πρέπει να είναι τέτοια που να ζουν αρμονικά, να μεγαλώνουν και γιατί όχι να αναπαραχθούν! Θεωρώ πώς τα ζώα τα φιλοξενούμε, δεν μας ανήκουν , έχουν δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση και πρέπει να κάνουμε ότι περνάει απ το χέρι μας για να ζουν καλά!


                                               ΕΙΔΗ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

Αρχικά να αναφέρουμε πώς υπάρχουν 2 είδη ενυδρείων.

1)Γλυκού νερού (με ψάρια από λίμνες και ποτάμια γλυκού νερού)

2)Αλμυρού νερού ( με θαλασσινά ψάρια)

Για έναν αρχάριο στο χόμπι θα πρότεινα να ξεκινήσει με γλυκού νερού ενυδρείο γιατί έχει μικρότερες απαιτήσεις  συντήρησης και είναι και πολύ πιο οικονομικό όσο αφορά τον εξοπλισμό και τα ψάρια .Στη συνέχεια του άρθρου θα αναφερθώ μόνο διεξοδικά για το θαλασσινό ενυδρείο.Στο μέλλον θα μιλήσω αναλυτικότερα γι' αυτά σε άλλη ανάρτηση.


ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ - ΚΟΣΤΟΣ  ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

Ένα τυπικό ενυδρείο περιλαμβάνει

1)     την γυάλα που είναι συνήθως από γυαλί ή πλεξιγκλάς σε διάφορα σχήματα και σε χωρητικότητες από 10 λίτρα έως τόνους! Το κόστος τους ξεκινά από τα 20ευρώ μέχρι και μερικές 100άδες ευρώ . Ανάλογα με την εταιρία κατασκευής και το μέγεθος. Θα σας πρότεινα ενυδρείο από γυαλί (το πλεξιγκλάς χαράζει) και από χωρητικότητα όσο μεγαλύτερη τόσο καλύτερα γιατί και πιο πολλές επιλογές σε ψάρια θα έχετε και πιο σταθερές συνθήκες για τα ψάρια θα υπάρχουν. Αν βέβαια η τσέπη σας και ο χώρος στο σπίτι σας δεν σηκώνει μεγάλο ενυδρείο θα σας πρότεινα κάτι από 50-150 λίτρα

2)     Το φίλτρο το οποίο καθαρίζει και οξυγονώνει  το νερό. Αυτό μπορεί να είναι  εξωτερικό ή εσωτερικό. Το κόστος του είναι ανάλογο με το μέγεθος του ενυδρείου. Ξεκινάει από 10 ευρώ για μικρά ενυδρεία .Θα σας πρότεινα κάποιο εξωτερικό επώνυμο. 

3)     Ο θερμοστάτης. Ο οποίος είναι μια αντίσταση που ζεσταίνει το νερό μας και που είναι απαραίτητος για ενυδρείο με τροπικά ψάρια.Η τιμή του εξαρτάται από τα Watt και τον κατασκευαστή .Θα σας πρότεινα επώνυμο και κατάλληλο για τα λίτρα του ενυδρείου σας. Διαφορετικά ή θα βράζει το νερό η δεν θα το ζεσταίνει επαρκώς.

4)     Η σκούπα βυθού για να κάνουμε άνετα τον καθαρισμό του βυθού και τις αλλαγές νερού. κοστίζει περίπου 10 ευρώ.

5)     Το έπιπλο που θα τοποθετήσουμε το ενυδρείο. Καλό είναι να το αγοράσουμε από κατάστημα με ενυδρειακά  είδη κατά την αγορά του ενυδρείου μας και να είναι επώνυμου κατασκευαστή και κατάλληλο για το βάρος του ενυδρείου μας. Αν τοποθετήσουμε το ενυδρείο σε ένα κοινό τραπέζι, κινδυνεύουμε να βρεθούμε με πλημμυρισμένο σπίτι και σπασμένο ενυδρείο. Οπότε προσοχή!

6)     Το σύστημα φωτισμού, αυτό τις περισσότερες φορές περιλαμβάνεται κατά την αγορά του ενυδρείου και δίνει φως στο ενυδρείο και βοηθάει και την ανάπτηξη των φυτών μας.

7)     Σύστημα δημιουργίας CO2 το οποίο χρειάζεται μόνο στα ενυδρεία με απαιτητικά φυτά. Επειδή είναι ιδιαίτερα ακριβό, μπορείτε να κάνετε ιδιοκατασκευή με μπουκάλι αναψηκτικού. Τον τρόπο θα τον βρείτε στα ελληνικά φόρουμ των ενυδρειόφιλων που παραθέτω στο τέλος

8)     Τέλος έχουμε τις τροφές των ψαριών ,κάποια λιπάσματα φυτών, αντιχλώριο,test για την μέτρηση παραμέτρων του νερού(αμμωνίας PH κ.α.) ίσως κάποια φάρμακα που θα χρειαστούν αν κάποιο ψάρι νοσήσει  κάποιοι προαιρετικοί αυτοματισμοί για να ανοιγοκλείνουν το φως και να ταίζουν τα ψάρια, απόχη.

Ειδικά  δεν μπορώ να πω για το τελικό κόστος ενός ενυδρείου αφού εξαρτάται με το τι θέλουμε να κάνουμε. Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω πως αυτό για ένα ενυδρείο 50 λίτρων είναι περίπου στα 150-350ευρώ.Τα χρήματα που θα διαθέσουμε πρέπει να τα δούμε σαν επένδυση αφού το κόστος στη συνέχεια θα είναι πολύ μικρότερο και το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει!!
                                                           ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!!
 Πρέπει να αναφέρουμε πώς σε ότι εργασίες κάνουμε στο ενυδρείο μας, πρέπει πάντα να βγάζουμε φώτα, θερμοστάτες και φίλτρα από την μπρίζα γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο διαρροής ρεύματος στο νερό και ηλεκτροπληξίας.
Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε κλικ εδώ για επιστροφή στην αρχική σελιδα



Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

                                                      Λίγα λόγια για ξεκίνημα..

Αγαπητέ επισκέπτη.γεια σου!

Πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε ένα νέο blog τον Ελεύθερο Χρόνο (Ε.Χ.) στον οποίο θα μιλάμε για τα χόμπυ που συνήθως έχουν οι άνθρωποι.Θα γίνει μια προσπάθεια να περιγράψουμε τι απαιτεί το καθένα από αυτά από εξοπλισμό,δεξιότητες κλπ. τί προσφέρουν (πέρα από ευχαρίστηση) να τα περιγράψουμε και να σας δώσουμε χρήσιμους συνδέσμους από συλλόγους ,χομπίστες εταιρίες που  εμπορεύονται εξοπλισμό για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες αν ενδιαφέρεστε.

Ευελπιστούμε ο Ε.Χ. να γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο και μία πηγή ιδεών με πράγματα που ούτε σας έχουν περάσει από το μυαλό και που θα γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο σας,όσος και αν είναι αυτός!

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε κλικ εδώ για επιστροφή στην αρχική σελιδα