Αν σας αρέσει η φύση, οι εκδρομές και είσαστε και feet τύπος, τότε ένα hobby που ενδείκνυται για εσάς είναι η πεζοπορία.
Από τον ορισμό αυτό προκύπτουν και τα οφέλη που είναι η χαλάρωση, αλήθεια πολλές φορές που περπατάμε ανέμελα ή αθλούμαστε δεν νοιώθουμε το κεφάλι μας να αδειάζει από τα καθημερινά προβλήματα?
Η βελτίωση του καρδιαγγειακού μας συστήματος και της φυσικής μας κατάστασης. Οι γιατροί λένε πως το περπάτημα, πέρα από το κάψιμο λίπους κάνει καλό και στο κυκλοφορικό ακόμα και αν αυτό διαρκεί μισή μόνο ώρα!
Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνουν ορισμένοι ορειβατικοί σύλλογοι « η πεζοπορία διακρίνεται σε απλή και ορεινή. Στην πρώτη κατηγορία, η ελάχιστη διανυόμενη απόσταση είναι 5 χλμ. (περίπου μια-δύο ώρες) και πραγματοποιείται σε εδάφη με πολύ μικρή κλίση (χωρίς μεγάλη υψομετρική διαφορά) κι ελαφρύ εξοπλισμό. Στη δεύτερη κατηγορία, η απόσταση των 15- 20 χλμ. και οι 5-8 ώρες πορείας αποτελούν τον κανόνα.»
Προσωπικά όσο αφορά τον ορισμό αυτό διαφωνώ με τα 5 χμ γιατί το βρίσκω κάπως απόλυτοΑν και η λέξη πεζοπορία στο μυαλό των περισσότερων σημαίνει περπάτημα σε βουνά και λαγκάδια για ώρες εν τούτοις πεζοπορία σημαίνει εξίσου και ένας μεσημεριανός περίπατος σε ένα άλσος, παραλία ή δάσος.
ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΑΜΕ
Πρέπει να σας πω πως σαν δραστηριότητα η πεζοπορία είναι κάτι που δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό και τρομερές γνώσεις. Καλό είναι βέβαια για δική μας ασφάλεια να ακολουθήσουμε τα παρακάτω.
1)Να επισκεφτούμε έναν παθολόγο ή τον οικογενειακό μας ιατρό ώστε να κρίνει αν μπορούμε να κάνουμε το hobby αυτό.
2)Αν πρόκειται να πάμε σε έρημες περιοχές όπως βουνά, δάση κλπ είναι καλό να είμαστε με 2 ή περισσότερα άτομα και ακόμα καλύτερα με οργανωμένους συλλόγους. Σε ενδεχόμενο ατυχήματος από τα 3 άτομα ο ένας θα παράσχει τις πρώτες βοήθείες ενώ το άλλο άτομο θα φωνάξει βοήθεια. Επίσης απαραίτητα κάποιος από την παρέα πρέπει να γνωρίζει την περιοχή και όλα τα κατατόπια καλά!
3)Πάντα μαζί κινητό τηλέφωνο.
4)Δεν πρέπει ποτέ να υπερεκτιμάτε τις δυνατότητές σας. Βαδίζετε στην ένταση που μπορείτε για να μη νιώθετε δυσφορία με τα ανάλογα διαλείμματα όταν κρίνετε εσείς απαραίτητο .Πολλοί νέοι στο χόμπι αυτό λόγω ενθουσιασμού ξεκινούν με έντονο ρυθμό και μετά πέφτουν .Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Ο ρυθμός πρέπει να είναι σταθερός! Τώρα σχετικά με το ποιος θα είναι ο ρυθμός αυτός, την απάντηση δεν την έχω αφού εξαρτάται από το έδαφος, την φυσική μας κατάσταση, τον καιρό, το αν είμαστε φορτωμένοι ή όχι και διάφορους άλλους παράγοντες.
5)Νεράκι να πίνετε συχνά .Μη πάθετε και καμία αφυδάτωση!
6)Φοράτε κάτι άνετο και ασφαλές. Αθλητικά παπούτσια και φόρμα είναι μια χαρά για νορμάλ περιοχές (για ιδιαίτερες διαδρομές δες το 9)
7)Τρώτε ισορροπημένα και τις ημέρες που δεν κάνετε πεζοπορία κάνετε γυμναστική τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Η γυμναστική να περιλαμβάνει βάρη και διατάσεις.
8)Πριν κάνετε ορειβασία .ενημερώνετε δικούς σας ανθρώπους για το πού πρόκειται να πάτε και αν είναι δυνατό τους προμηθεύετε χάρτες της διαδρομής.
9)Για ιδιαίτερες διαδρομές, προμηθεύεστε χάρτες, φακό και εξειδικευμένο εξοπλισμό που θα σας υποδείξει ανάλογα με τις συνθήκες κάποιος υπεύθυνος στο συγκεκριμένο hobby.
10)Αν έχετε camera και φωτογραφική μη τη ξεχάσετε σπίτι. Κρίμα είναι να μην αποθανατίσετε τέτοιες εικόνες!!!!
Καλή περιπλάνηση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Χρήσιμοι σύνδεσμοι www.pezoporia.gr
πεζοπορία στην Πάρνηθα http://www.parnitha-np.gr/oreivasia.htm
πεζοπορία στην Κρήτη www.explorecrete.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε κλικ εδώ για επιστροφή στην αρχική σελιδα