Για να μην έχουμε προβλήματα μελλοντικά με το ενυδρείο μας όπως ατυχήματα. αρρώστιες ψαριών και άλλα είναι σημαντικό κατά την επιλογή του μέρους που θα στήσουμε το ενυδρείο μας να προσέξουμε τα παρακάτω.
1) Να είναι μακριά από σημεία που μπορεί να παρασυρθεί κατά λάθος από κάποιον άνθρωπο και να έχουμε ατύχημα.
2) Να μην το βλέπει ο ήλιος. Γιατί αυτό θα έχει κακές συνέπειες για τα ψάρια μας (υπερβολική αύξηση της θερμοκρασία) και θα δημιουργηθούν και άλγες (γλίτσες στα τζάμια).
3) Να μην είναι δίπλα σε καλοριφέρ, τζάκια και άλλες πηγές θέρμανσης ή και ψύξης .
4) Να είναι σε σημείο που να μας επιτρέπει να κάνουμε εύκολα τις εργασίες συντήρησής του.
5)Στο συγκεκριμένο σημείο το δάπεδο να είναι επίπεδο και γερό. Αν δεν είμαστε σίγουροι γι αυτό. Πρέπει να συμβουλευτούμε Μηχανικό ή να αναθεωρήσουμε.
Αφού επιλέξαμε το σημείο που θα τοποθετήσουμε το ενυδρείο μας. τοποθετούμε πρώτα την βάση. Αν και τα περισσότερα ενυδρεία του εμπορείου έχουν στον πάτο τους προστατευτικό ειδικό πλαστικό πλαίσιο βάσης ,οπότε τα τοποθετούμε ως έχουν στη βάση τους .αν διαπιστώσουμε πως το προστατευτικό αυτό δεν υπάρχει, τότε είναι απαραίτητο να προμηθευτούμε εμείς αφρολέξ 1,5 με 3cm πάχους ή άλλο κατάλληλο ελαστικό υλικό για να μεσολαβεί μεταξύ ενυδρείου και βάσης. Αν δεν το κάνουμε αυτό. κινδυνεύει λόγω των ισχυρών δυνάμεων που θα ασκούνται όταν γεμίσει το ενυδρείο να ραγίσει και να πλημμυρίσουμε με νερά και ψάρια. Οπότε προσοχή!
Στη συνέχεια με ένα καθαρό και χωρίς απορρυπαντικό χαρτί κουζίνας ,καθαρίζουμε εσωτερικά το ενυδρείο μας από τυχών σκόνες.
Αν αποφασίσουμε να φυτέψουμε φυτά αυξημένων απαιτήσεων, είναι απαραίτητο να προσθέσουμε υπόστρωμα. Αυτό περιέχει πολύτιμα συστατικά για τα φυτά μας. Αν πάλι τα φυτά μας είναι χαμηλών απαιτήσεων το υπόστρωμα είναι περιττό.
Το προσθέτουμε σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή.
Με ένα φτυαράκι ή κούπα προσθέτουμε προσεκτικά το χαλίκι ή άμμο την οποία την έχουμε ξεπλύνει πρώτα.6cm ύψος περίπου είναι καλό.
Στη συνέχεια προσθέτουμε νερό περίπου 10 πόντους ύψος και τοποθετούμε τις πέτρες και τις ρίζες. Τα φυτά αφού τα έχουμε προσεκτικά αφαιρέσει από τα γλαστράκια τους και έχουμε καθαρίσει και τις ρίζες τους από τον υαλοβάμβακα τα φυτεύουμε με προσοχή και κοιτάμε αυτά που ψηλώνουν πολύ να τα βάζουμε για background (πίσω μέρος) και τα κοντούλικα μπροστά.
Έφτασε η στιγμή να βάλουμε τον εξοπλισμό.
Επιλέγουμε τον θερμοστάτη να είναι κοντά στο φίλτρο για να ζεσταίνει πιο αποτελεσματικά το νερό. Επίσης το φίλτρο να είναι σε σημείο που να ανακατεύει την επιφάνεια του νερού ώστε να οξυγονώνεται και να έχουμε καλή ροή όσο γίνεται σε ολόκληρο το ενυδρείο. Αφού κάνουμε αυτά .συμπληρώνουμε με νερό το ενυδρείο μας και το θέτουμε σε λειτουργία βάζοντας στην πρίζα τον εξοπλισμό. Καλή αρχή!ΕΠΙΛΟΓΗ ΨΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΤΩΝ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ
Στο εμπόριο υπάρχουν εκατοντάδες φυτά και ψάρια, το καθένα από αυτά έχει την ιδιαίτερη ομορφιά του, διαφορετικές απαιτήσεις ως προς τη λίπανση ,τον φωτισμό και την προσθήκη ή όχι συσκευής CO 2 για τα φυτά και της οξύτητας του νερού, το μέγεθος του ενυδρείου και της θερμοκρασίας. Όπως καταλαβαίνεται ένα τόσο μεγάλο θέμα δεν καλύπτεται μέσα σε μία δημοσίευση blog απαιτείται ψάξιμο από μεριά σας στις πηγές που αναφέρω στο τέλός του άρθρου, διάβασμα, καλό είναι να γραφτείτε και σε κάποιο forum και να ρωτήσετε ότι θέλετε..
Ενδεικτικά, θα σας αναφέρω κάποια<<εύκολα>> ψάρια και φυτά για να πάρετε μία ιδέα χωρίς αυτό να σημαίνει πώς δεν υπάρχουν και άλλοι συνδυασμοί και είδη..
ΨΑΡΙΑ
Χρυσόψαρα (για ενυδρεία πάνω από 50 λίτρα και με 1 ψάρι ανά 30 λίτρα περίπου τα κοινά χρυσόψαρα δεν χρειάζονται θερμοστάτη, δεν πρέπει να ζουν με άλλα τροπικά είδη)
Μονομάχος (betta splendens) τροπικό ψάρι. για ενυδρεία από 10 λίτρα και πάνω. Καλό είναι να διατηρείται μόνο του.
Ζωοτόκα(γεννούν μικρά και όχι αυγά) όπως (ξιφοφόρους) Xiphophorus helleri,guppy,molly.
Πολλά είδη από Τetra. και άλλα
ΦΥΤΑ
Όλες οι κρυπτοκορίνες, Echinodorus amazonicus (amazon sword), E. major, E. Bleheri, όλες οι ανουμπίες ,java moss,java ferm,
Ceratophyllum demersum και άλλα .για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε το http://www.tropica.com/default.asp.
ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ
Πολλοί χομπίστες με το που στήνουν το ενυδρείο τους. τοποθετούν αμέσως ψάρια. Κάτι τέτοιο είναι λάθος γιατί στο ενυδρείο μας δεν έχουν αναπτυχθεί ωφέλιμα βακτηρίδια τα οποία να εξουδετερώνουν την αμμωνία και τις άλλες βλαβερές ουσίες που παράγουν τα ψάρια με αποτέλεσμα να υποφέρουν από τις τοξικές αυτές ουσίες και τις πιο πολλές φορές να πεθαίνουν. Για να είναι έτοιμο το ενυδρείο μας να δεχτεί ψάρια, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία που λέγεται κύκλος του αζώτου η <<στρώσιμο>>.
Το στρώσιμο γίνεται με 3 κυρίως τρόπους.
1)με μπόλι δηλαδή με στύψιμο του σφουγγαριού του φίλτρου από στρωμένο ενυδρείο στο φίλτρο του νέου ενυδρείου .Είναι η πιο σύντομη διαδικασία στρωσίματος αλλά προϋποθέτει να υπάρχει άλλο ενυδρείο και να μην έχει και άρρωστα ψάρια.
2)Με αμμωνία. Όπου προσθέτουμε εμείς την αμμωνία και περιμένουμε την δημιουργία των βακτηριδίων. Διαδικασία περίπου 10 ημερών.
3)Με προσθήκη χρυσόψαρου, μέθοδος βάναυση αφού ταλαιπωρείται άδικα το ψάρι και αν επιβιώσει, πράγμα σπάνιο τίθεται το ερώτημα τι θα το κάνουμε. Την συγκεκριμένη μέθοδο δεν σας την προτείνω.
Κατά τη διάρκεια του στρωσίματος καλό είναι να έχουμε την θερμοκρασία στους 30C και να κάνουμε μετρήσεις καθημερινά. Μόνο όταν ΝΗ3/ΝΗ4/ ΝΟ2 = 0
Προσθέτουμε λίγα ψάρια και τα υπόλοιπα σταδιακά ανά βδομάδα.
Προσθέτουμε λίγα ψάρια και τα υπόλοιπα σταδιακά ανά βδομάδα.
Οποίος ενδιαφέρεται αναλυτικά για τον κύκλο του αζώτου, έχει γίνει επιγραμματική αναφορά για να πάρετε μία ιδέα. μπορεί να κοιτάξει το site του κυρίου Τσάμη (κατά την γνώμη μου η Βίβλος του νέου ενυδρειόφιλου στην διεύθυνση www.tsamisaquarium.gr .Σε αυτή τη διεύθυνση θα βρει και πληροφορίες για πολλά τροπικά ψάρια και φυτά. καθώς για τα μπονζάι.
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΓΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ.
Αν και σε σχέση με το εξωτερικό το hobby του ενυδρείου δεν είναι τόσο πολύ διαδεδομένο και αυτό αντανακλάται και στα ελληνικά sites.έχω ξεχωρίσει και σας προτείνω τα παρακάτω.
www.tsamisaquariums.gr (ενημερωτικό site)
www.aquazone.gr (portal και forum ενυδρειακού περιεχομένου)
www.aquatek.gr (επίσης πολύ καλό portal και forum ενυδρειακού περιεχομένου)
www.goldfish.gr (portal για χρυσόψαρα κυρίως)
www.enudreio.gr (forum)
http://cich.forumchti.com/ (forum για κιχλίδες)
Για το τέλος επισυνάπτω ένα πολύ καλό άρθρο για τα τεχνητά βαμμένα και μεταλλαγμένα ψάρια (προς χάριν του κέρδους υπάρχουν και αυτά) είναι της κυρίαςι Ρούλας Γιακοπούλου με τίτλο "Τα ψάρια - τέρατα υποφέρουν2που δημοσιεύτηκε στο Εθνος στις 26/1/2010 το άρθρο θα το βρείτε στην διεύθυνση http://www.aquarist.gr/news/DyedFish/DyedEthnos.html
">
Καλό διάβασμα και ελπίζω να σας έδωσα μια σφαιρική γνώση για το hobby αυτό! Κάθε παρατήρηΑν σας άρεσε το άρθρο κάντε κλικ εδώ για επιστροφή στην αρχική σελιδαση και κάθε καλοπροαίρετο σχόλιο ευπρόσδεκτο!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου