Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

ΕΝΥΔΡΕΙΑ (ΜΕΡΟΣ Α')


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Πώς θα σας φαινόταν να  φέρνατε ένα κομμάτι της υδάτινης ζωής στο σπίτι σας?
Αν η ιδέα σας ενθουσιάζει , το χόμπι του ενυδρείου είναι για εσάς!!!

Για να ασχοληθεί κανείς με τα ενυδρεία, πρέπει να αγαπά τα ζώα και τη φύση γενικότερα, να έχει υπομονή και υπευθυνότητα. Δεν απαιτεί να γίνεται ιχθυολόγοι ούτε είναι πυρηνικοί φυσικοί! Χρειάζεται βέβαια να γίνουν 3-4 πράγματα σωστά στην αρχή  για να μην χάσουμε τα ψάρια, πράγμα που πολλές φορές απογοητεύει τους νέους χομπίστες και διαμορφώνει την λανθασμένη  πεποίθηση ότι δεν ζουν για καιρό τα ψάρια στα ενυδρεία.. Προσωπικά διατηρώ ψάρια στο ενυδρείο μου για πάνω από 3 χρόνια. Στη συνέχεια θα σας πω ποια  πράγματα πρέπει να γίνουν σωστά.

Σκοπός του χόμπι αυτού είναι να δημιουργήσουμε μέσα στο σπίτι μάς ένα μικρό οικοσύστημα που μπορεί να περιλαμβάνει εκτός από ψάρια , φυτά, σαλιγκάρια, γαρίδες, χαλίκια, άμμο, πέτρες, ρίζες δέντρων κοράλλια… με λίγα λόγια ότι περιλαμβάνει ο βυθός.

Πολλοί βέβαια εκτός από τα παραπάνω βάζουν στα ενυδρεία τους ψεύτικα ναυάγια, άγκυρες, αγγεία, δύτες ,πλαστικά φυτά και άλλα φαιδρά.. αν και στο εξωτερικό πολλοί τα χρησιμοποιούν και τα πουλούν ευρέως και στα ελληνικά pet shop ,θα σας πρότεινα να μην τα αγοράσετε γιατί τα θεωρώ περιττά και αντιαισθητικά.. Βέβαια όταν ήμουν αρχάριος, είχα αγοράσει και εγώ μερικά τα οποία έχουν αφαιρεθεί τώρα!

Οι συνθήκες του μικρού αυτού οικοσυστήματος  και η επιλογή των ζωντανών οργανισμών πρέπει να είναι τέτοια που να ζουν αρμονικά, να μεγαλώνουν και γιατί όχι να αναπαραχθούν! Θεωρώ πώς τα ζώα τα φιλοξενούμε, δεν μας ανήκουν , έχουν δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση και πρέπει να κάνουμε ότι περνάει απ το χέρι μας για να ζουν καλά!


                                               ΕΙΔΗ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

Αρχικά να αναφέρουμε πώς υπάρχουν 2 είδη ενυδρείων.

1)Γλυκού νερού (με ψάρια από λίμνες και ποτάμια γλυκού νερού)

2)Αλμυρού νερού ( με θαλασσινά ψάρια)

Για έναν αρχάριο στο χόμπι θα πρότεινα να ξεκινήσει με γλυκού νερού ενυδρείο γιατί έχει μικρότερες απαιτήσεις  συντήρησης και είναι και πολύ πιο οικονομικό όσο αφορά τον εξοπλισμό και τα ψάρια .Στη συνέχεια του άρθρου θα αναφερθώ μόνο διεξοδικά για το θαλασσινό ενυδρείο.Στο μέλλον θα μιλήσω αναλυτικότερα γι' αυτά σε άλλη ανάρτηση.


ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ - ΚΟΣΤΟΣ  ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

Ένα τυπικό ενυδρείο περιλαμβάνει

1)     την γυάλα που είναι συνήθως από γυαλί ή πλεξιγκλάς σε διάφορα σχήματα και σε χωρητικότητες από 10 λίτρα έως τόνους! Το κόστος τους ξεκινά από τα 20ευρώ μέχρι και μερικές 100άδες ευρώ . Ανάλογα με την εταιρία κατασκευής και το μέγεθος. Θα σας πρότεινα ενυδρείο από γυαλί (το πλεξιγκλάς χαράζει) και από χωρητικότητα όσο μεγαλύτερη τόσο καλύτερα γιατί και πιο πολλές επιλογές σε ψάρια θα έχετε και πιο σταθερές συνθήκες για τα ψάρια θα υπάρχουν. Αν βέβαια η τσέπη σας και ο χώρος στο σπίτι σας δεν σηκώνει μεγάλο ενυδρείο θα σας πρότεινα κάτι από 50-150 λίτρα

2)     Το φίλτρο το οποίο καθαρίζει και οξυγονώνει  το νερό. Αυτό μπορεί να είναι  εξωτερικό ή εσωτερικό. Το κόστος του είναι ανάλογο με το μέγεθος του ενυδρείου. Ξεκινάει από 10 ευρώ για μικρά ενυδρεία .Θα σας πρότεινα κάποιο εξωτερικό επώνυμο. 

3)     Ο θερμοστάτης. Ο οποίος είναι μια αντίσταση που ζεσταίνει το νερό μας και που είναι απαραίτητος για ενυδρείο με τροπικά ψάρια.Η τιμή του εξαρτάται από τα Watt και τον κατασκευαστή .Θα σας πρότεινα επώνυμο και κατάλληλο για τα λίτρα του ενυδρείου σας. Διαφορετικά ή θα βράζει το νερό η δεν θα το ζεσταίνει επαρκώς.

4)     Η σκούπα βυθού για να κάνουμε άνετα τον καθαρισμό του βυθού και τις αλλαγές νερού. κοστίζει περίπου 10 ευρώ.

5)     Το έπιπλο που θα τοποθετήσουμε το ενυδρείο. Καλό είναι να το αγοράσουμε από κατάστημα με ενυδρειακά  είδη κατά την αγορά του ενυδρείου μας και να είναι επώνυμου κατασκευαστή και κατάλληλο για το βάρος του ενυδρείου μας. Αν τοποθετήσουμε το ενυδρείο σε ένα κοινό τραπέζι, κινδυνεύουμε να βρεθούμε με πλημμυρισμένο σπίτι και σπασμένο ενυδρείο. Οπότε προσοχή!

6)     Το σύστημα φωτισμού, αυτό τις περισσότερες φορές περιλαμβάνεται κατά την αγορά του ενυδρείου και δίνει φως στο ενυδρείο και βοηθάει και την ανάπτηξη των φυτών μας.

7)     Σύστημα δημιουργίας CO2 το οποίο χρειάζεται μόνο στα ενυδρεία με απαιτητικά φυτά. Επειδή είναι ιδιαίτερα ακριβό, μπορείτε να κάνετε ιδιοκατασκευή με μπουκάλι αναψηκτικού. Τον τρόπο θα τον βρείτε στα ελληνικά φόρουμ των ενυδρειόφιλων που παραθέτω στο τέλος

8)     Τέλος έχουμε τις τροφές των ψαριών ,κάποια λιπάσματα φυτών, αντιχλώριο,test για την μέτρηση παραμέτρων του νερού(αμμωνίας PH κ.α.) ίσως κάποια φάρμακα που θα χρειαστούν αν κάποιο ψάρι νοσήσει  κάποιοι προαιρετικοί αυτοματισμοί για να ανοιγοκλείνουν το φως και να ταίζουν τα ψάρια, απόχη.

Ειδικά  δεν μπορώ να πω για το τελικό κόστος ενός ενυδρείου αφού εξαρτάται με το τι θέλουμε να κάνουμε. Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω πως αυτό για ένα ενυδρείο 50 λίτρων είναι περίπου στα 150-350ευρώ.Τα χρήματα που θα διαθέσουμε πρέπει να τα δούμε σαν επένδυση αφού το κόστος στη συνέχεια θα είναι πολύ μικρότερο και το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει!!
                                                           ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!!
 Πρέπει να αναφέρουμε πώς σε ότι εργασίες κάνουμε στο ενυδρείο μας, πρέπει πάντα να βγάζουμε φώτα, θερμοστάτες και φίλτρα από την μπρίζα γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο διαρροής ρεύματος στο νερό και ηλεκτροπληξίας.
Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε κλικ εδώ για επιστροφή στην αρχική σελιδα



3 σχόλια:

  1. Ναι είναι πράγματι καλή η ανάρτηση σου. Δεν θα ήταν άσχημο να δώσεις και τον τρόπο που αυτό θα μπορούσε να το φτιάξει κάποιος μόνος του. Θα ήταν μια καλή εναλλακτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χάρηκα που διάβασες την ανάρτηση μου και τη βρήκες ενδιαφέρουσα!ακολουθεί δεύτερο μέρος.Δεν θα προχωρήσω σε περιγραφή ιδιοκατασκευής ενυδρείου γιατί απαιτεί ειδικές γνώσεις που δεν τις έχω.Θα γίνει νύξη και παραπομπή σε πηγές γι αυτό όμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ενυδρεία είναι πραγματκά υπέροχα,θα ήθελα να φτιάξω ένα αλλά δέν υπάρχει φράγκο δυστυχως...
    http://general-socrates.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή