Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΛΛΟΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ


Ο φιλοτελισμός είναι το χόμπι της συλλογής και της μελέτης των γραμματοσήμων.Ξεκίνησε σχεδόν από την εποχή που εκδόθηκαν τα πρώτα γραμματόσημα πριν από πολλές δεκαετίες και καλά κρατεί μέχρι και τις μέρες μας.

Το γεγονός ότι κάθε χώρα εκδίδει τα δικά της γραμματόσημα κατά την διάρκεια του έτους, το μικρό τους μέγεθος και οι ενδιαφέρουσες παραστάσεις που εικονίζουν πολλές φορές, οδήγησαν στην ανάπτυξη αυτού του χόμπι.

Άλλωστε πριν από μερικές δεκαετίες οι άνθρωποι επικοινωνούσαν αρκετά με γράμματα αφού τα email,το skype και τα κινητά που μας έφερε η τεχνολογική πρόοδος  δεν υπήρχαν,τα γράμματα ήταν ο κύριος τρόπος επικοινωνίας οπότε τα γραμματόσημα από τους φακέλους που λάμβαναν μπορούσαν ανέξοδα να τα κρατήσουν..

Τότε δημιουργήθηκαν και τα πρώτα άλμπουμ γραμματοσήμων τα οποία τις περισσότερες φορές εικόνιζαν τα γραμματόσημα της κάθε σειράς για συγκεκριμένη χώρα  όπως εκδόθηκαν οπότε όταν αποκτούσε ο συλλέκτης το γραμματόσημο το κολλούσε με κάποιο τσιγαρόχαρτο που ονομάζεται σαρνιέρα (αυτό βέβαια κατέστρεφε την γόμα του γραμματοσήμου αλλά μικρή σημασία είχε τότε)..
κάπως έτσι ξεκίνησε ο φιλοτελισμός...


Το χόμπι του φιλοτελισμού γρήγορα διαδόθηκε.Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι γραφικοί κατά πολλούς  αρχικά συλλέκτες γραμματοσήμων να αποκτήσουν συλλόγους (Ο πρώτος σύλλογος δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ με την ονομασία Οmnibusclub το 1856  ενώ για την Ευρώπη 13 χρόνια αργότερα στην Χαιλδεμβέργη.) και ακολούθησαν πολλοί άλλοι..

Με το καιρό άνοιξαν και τα πρώτα μαγαζιά που πουλούσαν γραμματόσημα για συλλέκτες.Επίσης τα ταχυδρομεία εκμεταλλεύτηκαν την μανία αυτή του κόσμου και άρχισαν να τυπώνουν τις περισσότερες φορές μεγαλύτερη ποικιλία γραμματοσήμων με διάφορα θέματα,μεγαλύτερες ποσότητες καθώς και άλλα προιόντα όπως

 Φάκελος Πρώτης Μέρας Κυκλοφορίας (Πρόκειται για έναν ή περισσότερους φακέλους (ανάλογα με το πλήθος των γραμματοσήμων) οι οποίοι απεικονίζουν συνήθως κάποια παράσταση σχετική με τη θεματολογία της σειράς. Οι φάκελοι έχουν κολλημένα τα γραμματόσημα της σειράς σφραγισμένα με ειδική αναμνηστική σφραγίδα.) 

Κάρτες Μάξιμουμ prepaid  και άλλα (θα προσπαθήσω να τα αναλύσω σε άλλο άρθρο).

Το πάθος αρκετών για τα γραμματόσημα και η θέλησή τους να αποκτήσουν και πολλά  σπάνια,τους έκανε να ξοδεύουν αρκετά χρήματα.Οπότε το χόμπι του φιλοτελισμού αποτέλεσε είδος επένδυσης για πολλούς.Ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου,ο Τσάρος Νικόλαος ο ΙΙΙ της Ρωσίας,ο Κάρολος της Ρουμανίας  ήταν κάποιοι από αυτούς..

Σε επόμενη ανάρτηση θα τοποθετηθώ σχετικά με το αν θεωρώ επένδυση ή χόμπι τη συλλογή γραμματοσήμων και πως εγώ το βλέπω..

Σήμερα υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία γραμματοσήμων,υπάρχει εξειδικευμένος εξοπλισμός για να προστατεύουμε και να παρατηρούμε τα γραμματόσημα χωρίς να φθείρονται (θα αναφερθώ στο μέλλον γι αυτά όλα)

Πάνω από όλα όμως υπάρχει η πληροφόρηση που δεν υπήρχε στο παρελθόν χάρη στο διαδίκτυο που μπορεί κανείς να μάθει πολλά για το χόμπι αυτό.Καθώς και κατάλογοι ή DVD που πωλούνται στα μαγαζιά συλλεκτικών ειδών και περιλαμβάνουν πληροφορίες για τις σειρές γραμματοσήμων που έχει εκδώσει κάθε χώρα.



Aν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για το χόμπυ αυτό,επισκευτείτε το  συνεργαζόμενο blog (από το όποιο έχουμε δανειστεί και την ανάρτηση αυτή)
www.filotelistis.blogspot.com